Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιππιαδας




Η περιβαλλοντική ομάδα του Γενικού Λυκείου Θεσπρωτικού την 5η Οκτωβρίου επισκευτήκαμε το Κ.Π.Ε Φιλιππιάδας, εκεί μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι εγκάρδια και με όρεξη άρχισαν να μας ξεναγούν στον χώρο τους.  

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση ενώ βρισκόμασταν στην μπροστινή πέτρινη πλατεία εκεί είχαμε να θαυμάσουμε ένα από τα πιο σπάνια δέντρα που ονομάζονταν νερόφραξος, χαρακτηριστικές ιδιότητες που τον καθιστούν μοναδικό είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ νερό για να αναπτυχθεί και γι’αυτό συναντάτε σε λίμνες και ποτάμια και τον βλέπουμε με τον κορμό του συνήθως καλυμμένο από βρύα.

Έπειτα μας οδήγησαν στο κεντρικό κτίριο του Κ.Π.Ε όπου μας έκαναν μια ενημέρωση για την ιστορία του παλαιού ορφανοτροφείου που ήταν κάποτε. Επιπροσθέτως μας μίλησαν για τα αρχαιολογικά μνημεία καθώς και για τους θρύλους της γύρο περιοχής.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μας οδήγησαν στο μονοπάτι στο οποίο ήταν χτισμένα από τα παλαιά χρόνια οι χώροι διαμονής των παιδιών καθώς και διάφοροι επαγγελματίες τις εποχής που δίδασκαν στα παιδιά κάποια από τα σημαντικότερα επαγγέλματα π.χ: τσαγκάρης, ξυλουργός κ.τ.λ.Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το κατεδαφισμένο κτίριο του νοσοκομείου.

Αμέσως μετά συνεχίσαμε την πορεία μας προς το βουνό στο οποίο ήταν χτισμένη η ανοιχτή εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, κάτι τέτοιο δεν συναντάτε σε πολλά μέρη αφού δημιουργήθηκε για να έχει ορισμένη χρησιμότητα δηλαδή να μπορεί να καλύψει τον αριθμό των πολλών παιδιών του ορφανοτροφείου χωρίς να ζεσταίνονται στους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου. 

Έπειτα ανεβήκαμε ακόμη πιο ψηλά στο βουνό όπου είχαμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε την χλωρίδα του Ζηρού όπως τα επικίνδυνα μανιτάρια, χρώματος κόκκινου, λευκού αλλά και κίτρινου τα οποία μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φύση. Σε όλη αυτή την διαδρομή παρατηρήσαμε φαγωμένα κουκουνάρια, δείγμα την ύπαρξης πολλών τροκτικών ζώων κυρίως σκιουράκια. 

Η διαδρομή μας έφτασε στο τέλος όταν κατεβήκαμε στην λίμνη και παρατηρήσαμε την πανέμορφη θέα της όπου μας μίλησαν για την εξήγηση που διαδόθηκε στις παλιές μυθοπλασίες που επικρατούσαν εδώ και πολλά χρόνια στις φοβίες των εξερευνητών του Ζηρού.

Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε στο άκουσμα της ηχό μας που μας έκανε να ανατριχιάσουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου