Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΚΠΕ Αράχθου

Την Τρίτη 20 Οκτώβρη οι green-fighters επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Αράχθου στην Κόπραινα. Γνωρίσαμε την πανίδα και την χλωρίδα του τόπου καθώς και την ιστορία του μέσω ενός εκπαιδευτικού βίντεο που μας έδειξαν οι υπεύθυνοι του περιβαλλοντικού κέντρου. Επίσης αυτό που διακίνησε το ενδιαφέρον μας ήταν ο εντυπωσιακός φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1893 και βρίσκεται στην Κόπραινα του Νομού Άρτας. 



Η Κόπραινα ή αλλιώς Αλυκή ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση στην  Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα έχουν γίνει διάφορες αναστηλώσεις στα παλιά κτίρια και το μέρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη. Το κτίριο του φάρου το οποίο και επισκεφτήκαμε λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Το μουσείο βασικά στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Επίσης παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορία της Κόπραινας. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αράχθου. Τελειώνοντας την περιήγηση μας στον φάρο τραβήξαμε κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες έτσι τελείωσε αυτή η εκπληκτική εμπειρία μας στην Κόπραινα.  



Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Φεστιβάλ Επιστήμης & Αειφορίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο των εργασιών του Εντατικού Προγράμματος Σπουδών Erasmus+, 
Environmental Portfolio for Quality in University Education
 
O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο “Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας

την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 από τις 11:00 έως τις 14:00,

στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Διαχείρηση Φυσικών Πόρων



Οι φυσικοί πόροι είναι οι παραγωγικές δυνάμεις ή το αποτέλεσμα των παραγωγικών δυνάμεων που υπάρχουν και δρουν μέσα στο φυσικό περιβάλλον και που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου.

Η ανάπτυξη κάθε χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ορθή και προγραμματισμένη εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ή γενικά από την ορθολογική διαχείρισή τους.

Με τον όρο διαχείριση των φυσικών πόρων εννοούμε την ορθή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, πράγμα που συνεπάγεται και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει η ανάγκη χρησιμοποίησης του όρου «ολοκληρωμένη διαχείριση» η οποία ορίζεται ως η διαδικασία οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου των διαφορετικών χρήσεων των πόρων, κατά τρόπο που να παράγεται η μέγιστη αξία σε αγαθά και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια καθορισμένης χρονικής περιόδου.

Ημερίδα - ΚΠΕ Φιλιππιάδας

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη γνωριμία

Αγαπητοί αναγνώστες

Οι  green­ fighters σας καλωσορίζουμε στο blog μας! Αρχικά να σας συστηθούμε. Οι green

–fighters είναι η περιβαλλοντολογική ομάδα του ΓΕΛ Θεσπρωτικού και στόχος μας είναι

μέσα από τις δράσεις και τις προσπάθειες μας να βοηθήσουμε στην ευαισθητοποίηση του

πολίτη για την προστασία του πλανήτη. Αν και είμαστε ίσως μικροί ακόμα, όπως μας λένε

πολλοί, και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι δύσκολο και γεμάτο εμπόδια, εμείς

έχουμε όνειρα και μέσα από την σκληρή δουλειά και προσπάθεια θα τα καταφέρουμε γιατί

απλά μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε το περιβάλλον! Οι green­ fighters θα

προσπαθήσουμε να σας δείξουμε την σημαντικότητα της καλλιέργειας του οικολογικού

πνεύματος και  την ανάγκη αυτό να γίνει τρόπος και στάση ζωής. Άνθρωπος και περιβάλλον

είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το περιβάλλον είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός 

οργανισμός και μόνο αν τον κρατήσουμε θα συνεχίσουμε και εμείς να υπάρχουμε. Στο

πλαίσιο της δράσης μας θα συνεργαστούμε και με άλλους σημαντικούς φορείς, θα δούμε και

θα γνωρίσουμε νέα πράγματα  και φυσικά μέσα από το blog μας θα  ενημερώνεστε για τα

πάντα. Εμείς θέλουμε μέσα από εδώ να σας γνωρίσουμε την δύναμη του περιβάλλοντος, τα

οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει στον άνθρωπο. Ελπίζουμε σε αυτή την προσπάθεια

μας να σας βρούμε σύμμαχους  και συνοδοιπόρους  μας.

                                                           

                                      Οι  Green – fighters

Ααα και φυσικά

Ενσωματωμένη εικόνα 1


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιππιαδας




Η περιβαλλοντική ομάδα του Γενικού Λυκείου Θεσπρωτικού την 5η Οκτωβρίου επισκευτήκαμε το Κ.Π.Ε Φιλιππιάδας, εκεί μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι εγκάρδια και με όρεξη άρχισαν να μας ξεναγούν στον χώρο τους.  

Ξεκινήσαμε την ξενάγηση ενώ βρισκόμασταν στην μπροστινή πέτρινη πλατεία εκεί είχαμε να θαυμάσουμε ένα από τα πιο σπάνια δέντρα που ονομάζονταν νερόφραξος, χαρακτηριστικές ιδιότητες που τον καθιστούν μοναδικό είναι ότι χρειάζεται πάρα πολύ νερό για να αναπτυχθεί και γι’αυτό συναντάτε σε λίμνες και ποτάμια και τον βλέπουμε με τον κορμό του συνήθως καλυμμένο από βρύα.

Έπειτα μας οδήγησαν στο κεντρικό κτίριο του Κ.Π.Ε όπου μας έκαναν μια ενημέρωση για την ιστορία του παλαιού ορφανοτροφείου που ήταν κάποτε. Επιπροσθέτως μας μίλησαν για τα αρχαιολογικά μνημεία καθώς και για τους θρύλους της γύρο περιοχής.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μας οδήγησαν στο μονοπάτι στο οποίο ήταν χτισμένα από τα παλαιά χρόνια οι χώροι διαμονής των παιδιών καθώς και διάφοροι επαγγελματίες τις εποχής που δίδασκαν στα παιδιά κάποια από τα σημαντικότερα επαγγέλματα π.χ: τσαγκάρης, ξυλουργός κ.τ.λ.Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το κατεδαφισμένο κτίριο του νοσοκομείου.

Αμέσως μετά συνεχίσαμε την πορεία μας προς το βουνό στο οποίο ήταν χτισμένη η ανοιχτή εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, κάτι τέτοιο δεν συναντάτε σε πολλά μέρη αφού δημιουργήθηκε για να έχει ορισμένη χρησιμότητα δηλαδή να μπορεί να καλύψει τον αριθμό των πολλών παιδιών του ορφανοτροφείου χωρίς να ζεσταίνονται στους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου. 

Έπειτα ανεβήκαμε ακόμη πιο ψηλά στο βουνό όπου είχαμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε την χλωρίδα του Ζηρού όπως τα επικίνδυνα μανιτάρια, χρώματος κόκκινου, λευκού αλλά και κίτρινου τα οποία μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φύση. Σε όλη αυτή την διαδρομή παρατηρήσαμε φαγωμένα κουκουνάρια, δείγμα την ύπαρξης πολλών τροκτικών ζώων κυρίως σκιουράκια. 

Η διαδρομή μας έφτασε στο τέλος όταν κατεβήκαμε στην λίμνη και παρατηρήσαμε την πανέμορφη θέα της όπου μας μίλησαν για την εξήγηση που διαδόθηκε στις παλιές μυθοπλασίες που επικρατούσαν εδώ και πολλά χρόνια στις φοβίες των εξερευνητών του Ζηρού.

Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε στο άκουσμα της ηχό μας που μας έκανε να ανατριχιάσουμε.